DELA waarschuwt voor spookfacturen

panorama-spookfactuur

Ben je klant van DELA en heb je onlangs een brief gehad van Centraal Incassobureau Justitia? Dan is het aan te raden deze brief nog eens goed na te kijken, want de kans is groot dat het hierbij om een zogenaamde spookfactuur gaat. Verzekeraar en uitvaartverzorger DELA heeft op haar website ondertussen een waarschuwing voor spookfacturen geplaatst. Er zijn enkele punten waaraan je de spookfactuur kunt herkennen:

  • De factuur is verstuurd namens Centraal Incassobureau Justitia
  • De brief is ondertekend door Afdeling Juridische Incasso CIBJ Nederland Credit Management Services
  • Er wordt een bedrag voor bemiddelingskosten in rekening gebracht

Via de website van DELA is overigens ook een voorbeeldbrief van de spookfactuur (zie onderstaande brief) te zien. Het spreekt voor zich dat je deze spookfactuur niet hoeft te betalen. Ben je er niet zeker van of een factuur die je hebt ontvangen correct is? Dan kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met de klantenservice van DELA of met de speciale Fraudehelpdesk.

spooknota-CIBJ

Voorbeeldbrief van de desbetreffende spookfacturen

Hoe herken je spookfacturen?

Spookfacturen zijn een geliefde manier om consumenten en kleine zelfstandige ondernemers op te lichten. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van een naam, die klinkt als of lijkt op een officiële instantie. De bedragen zijn vaak hoog en er wordt ingespeeld op de angst van de ontvanger door in dikgedrukte hoofdletters te vermelden dat de uiterste betaaldatum bijna is verstreken. Kom je dit soort zaken tegen in een onverwachte factuur, dan doe je er dus goed aan om even contact op te nemen met de Fraudehelpdesk.

Zelfs bij facturen van officiële instanties is het belangrijk om deze goed na te kijken. Ook hier worden soms per ongeluk onterechte facturen gestuurd, zoals onderstaand fragment uit het consumentenprogramma Kassa laat zien: