Betekent de dalende criminaliteit ook een stijging in veiligheid?

breekijzer1-1024x614

Er zijn steeds meer berichten over de dalende criminaliteit in Nederland. Dit wil zeggen dat er een daling van 4% is in het aantal geregistreerde misdrijven. Binnen deze geregistreerde misdrijven vallen overvallen en straatroven, woninginbraak en overige inbraken, geweld, drugs- en wapenhandel, diefstal van voertuigen en zakkenrollerij.

Een stijgend gevoel van veiligheid

Dit alles wil helaas niet zeggen dat mensen zich ook veiliger voelen. Het meest opmerkelijke is het feit dat in Noord-Holland – waar de criminaliteit het hoogst ligt – 20% van de inwoners zich wel eens onveilig voelen. Maar in Limburg geef hetzelfde percentage van de inwoners aan zich wel eens onveilig te voelen, en dat terwijl hier het aantal misdaden aanzienlijk lager liggen.

veiligheid-grafiek

Inbraakpreventie per gemeente

Naast het feit dat er in Limburg een hoog percentage van de inwoners zich onveilig voelt doet het zuiden, dat wil zeggen Limburg en Brabant, ook het meeste aan inbraakpreventie. Zo’n 15% van de inwoners uit deze provincies heeft een alarminstallatie in huis. Ook hebben in Limburg 48,5% van de inwoners rolluiken.

Wanneer gekeken wordt naar de veiligheidssloten op buitendeuren komt Flevoland met 69,8% van alle inwoners als best beveiligd naar boven. Waar in Groningen maar 61,3% sloten op de buitendeuren heeft. Ook heeft hier maar 9,2% een alarminstallatie.